Eén van de meest heftige gevoelens die we als mens kunnen beleven; een samensmelting van vele emoties die we noemen bij de algemene term: Verdriet.

Geest
Het woord emotie komt van het Latijnse werkwoord exmovere, wat bewegen van binnenuit (of bewegen vanuit) betekent. Emoties bewegen -ons- vanuit het gevoel. Het menselijke leven kent veel emotionele momenten, zowel vreugde als verdriet. Ze komen en gaan en zijn niet stabiel. Verdriet en vreugde, hoe intens ze ook zijn en hoe ver hun gevolgen ook kunnen gaan, zijn tijdelijk.
Een piek in deze gevoelens ontstaat wanneer een geliefd persoon terugkeert naar de spirituele wereld, waar we leefden vòòr onze aardse geboorte. Wij blijven nog achter in de stoffelijke wereld, maar zoals veel mensen al hebben ervaren is er soms contact mogelijk met mensen ‘aan de andere kant’. Zij leven daar zonder stoffelijk lichaam en ervaren hun bestaan via hun geestelijke lichaam. Dat is in overeenstemming met die omgeving, want daar heerst niet de Stof, maar de Geest(spirit). Het wordt daarom ook wel de spirituele wereld genoemd.
De rituelen na een overlijden noemen we uitvaart, een woord wat komt van het Latijnse woord exequiae, wat letterlijk ‘vervolg van binnenuit’ betekent. Ik vind het mooi hoe zo’n oud woord het complexe vervolg op de aardse dood aangeeft.
Zowel uitvaart als emotie drijven van binnenuit toe naar een beweging waar geen ontkomen aan is.

Rouw
Vanwege het definitieve karakter van de aardse dood is Rouw een van de heftigste gevoelens. We hebben dit gevoel zelfs een eigen naam gegeven. Wanneer je er middenin zit, lijkt het of er geen eind aan komt. Op de vreemdste momenten schiet er weer een pijnlijke pijl door je hart en springen de tranen in je ogen. Niettemin kunt u zich met iemand die is overleden enorm verbonden blijven voelen, maar de ervaring van gemis blijft groot.
Leven is verandering en op deze aarde nemen wij doorlopend afscheid van alles wat verandert. Uw lichaam is niet meer hetzelfde als twintig jaar geleden, zelfs uw ideeën zijn veranderd. Uw geliefde overledene verandert ook door het overgaan naar de geestelijke sfeer, en is daardoor onzichtbaar voor wie in de stoffelijke sfeer van de aarde achterblijft.
Communicatie met iemand die in de spirituele wereld verblijft is voor de meeste mensen éénzijdig, want voor antwoorden uit Gene Zijde zijn onze stoffelijke oren niet geschikt. Soms worden we -een nachtelijk cadeau- naar elkaar toegeleid en zien of spreken we elkaar in een droom, dan is het contact ineens weer net zo vanzelfsprekend als het altijd was. Soms dromen we dat we elkaar alleen zien, een droom waarin niet gesproken wordt. Misschien delen we op zo’n moment een wens of een herinnering met de overledene.
Als u droomt: welke kleuren ziet u dan in die dromen. Hebben ze enige betekenis of zijn ze er toevallig?

Licht
Over de dood, het stervensproces en wat daar aan beide zijden bij komt kijken zijn bibliotheken vol geschreven. Of je het nu ervaart als een onbegrijpelijk mysterie of als de natuurlijke cyclus van wedergeboorte, het blijft groot en rauw om dit mee te maken en het went nooit. Wat mij weleens verwondert is dat er tijdens het rouwproces maar zelden bewust gebruik wordt gemaakt van kleuren.
Bij de afscheidsrituelen van het aardse leven kleden we ons meestal in zwart of wit, in feite zijn dat geen kleuren, want zwart is 0% licht, en wit is 100% licht. Op zo’n markant punt in het leven kiezen we dus voor alles of niets.

Kleur
Zelden zie ik iemand rouwen in groene kleding, terwijl dit bij uitstek de kleur uit de natuur is, die het zenuwstelsel geneest.
Of gekleed in blauw, de kleur die kalmeert en de geest tot rust brengt. Hoofdpijn en slapeloosheid verdrijft.
Gekleed in de kleur indigo, de kleur die angsten verjaagt en activerend werkt op het geestelijke zien, waardoor wellicht makkelijker contact gelegd kan worden met de overledene.
Of in rode kleding, de kleur die stimulerend en opwekkend werkt, en heilzaam is bij depressies en zorgen.

Steen
Misschien is het fijn om iemand die te maken heeft met zulke grote emoties als rouw (wat ook wordt gevoeld wanneer een relatie wordt verbroken!) een mooie steen cadeau te geven. Niet alleen de kleur van zo’n steen, maar ook de minerale samenstelling werkt samen met het menselijke energieveld en kan precies die aanvulling geven die helpt om beter in balans te komen.

Paragnost Helena  Voor meer info Klik hier!!