Zolang ik mij kan heugen moest ik als kind een  hemdje aan als de R in de maand kwam.
Als je dit nu zegt tegen de jongeren onder ons dan kijken ze je aan alsof ze water zien branden.
Toch heeft dit wel degelijk een functie.
Ten eerste om dat het je meer warmte geeft en je longen beschermt en ten 2e  beschermt het je nieren.
En dat is super belangrijk kan ik je zeggen. Als ik zie hoe die jonge meisjes met van die korte dingetjes lopen dan kan het niet anders dat ze er later problemen mee krijgen.
Uit mijn studies heb ik geleerd  dat je jezelf moet kleden naar de seizoenen.
In de lage landen weet je nooit wat voor weer het is tenzij het voor langere tijd voorspeld wordt. Maar goed wat ik wil zeggen is dat zodra het weer omslaat je jezelf  goed moet beschermen.
Het is niet vreemd dat het verkoudheidsvirus meteen de kop op steekt als de zomer voorbij is.
Hoe komt dat? Wel het is eigenlijk heel eenvoudig omdat men meteen weer in bv grote gebouwen vertoeft waar veel mensen samen zijn  en het als een grote vlek wordt verspreid.
De een is de ander niet en daarom krijgt niet iedereen het virus. Daarom is het luchten van je huis heel belangrijk. Als de deuren dicht gaan blijven de warmte en de bacillen in het huis hangen en net als in grote gebouwen heb je dan kans dat het virus in je systeem binnendringt. Was goed je handen als je van buiten komt en kijk ook goed uit met de karretjes van de supermarkt  want dat is één bak met bacillen ook in de trein aan de stangen en de knoppen van de deuren zitten veel bacillen. Het is maar dat je het weet toch? Dus goed je handen wassen en niet aan je gezicht/ neus/ mond zitten voor je je handen hebt gewassen.
Er zijn mensen die dit kolder vinden maar dat zijn dan de gene onder ons die het niet zo nauw nemen met alles. Mag hoor, maar je kan het beter voorkomen, toch?
Meestal slaat het virus toe als je moe bent, als je immuunsysteem niet goed werkt, als je geen goede voeding eet en heel simpel als je niet goed voor jezelf zorgt.
Is het dan toch zover dat je het griepvirus te pakken hebt, neem dan meteen maatregelen.
Uitzieken kan niet altijd maar op tijd naar bed en de nodige natuurlijke middelen gebruiken geeft al snel verlichting.
Gemberthee zorgt ervoor dat ontstekingen verdwijnen en het lichaam de nodige reiniging geeft. Hoe maak je het?
Gemberwortel raspen boven een beker of dik glas, gekookt water erover gieten en een schep honing en een beetje citroen erboven uitknijpen.
Laat het even trekken en drink het dan rustig op. Je kan zeker 3 x per dag een glas of beker gemberthee drinken per dag.
Het verdrijft veel narigheid uit je lichaam. Daarnaast water en nog eens water maar niet meer dan je lichaam op het moment behoefte aan heeft. Het is echt wel belangrijk om water te drinken omdat het lichaam de afvalstoffen moet kunnen uitscheiden. Je voelt je daardoor ook snel weer wat beter.
Je kunt ook een gehalveerde ui op je nachtkastje leggen als je naar bed gaat , dit geeft meteen weer wat lucht aan een verstopte neus.
En dan wat het allerbelangrijkste is met griep of verkoudheid: Kippensoep.
Kippensoep op een bepaalde manier bereid en daar dan ook weer een paar bekers van op een dag  geeft je de kracht en herstelt superveel in je lichaam.

Het verdrijft en geeft kracht, hier is het Recept:
1 hele kip… soepkip of gewone kip maakt hier niet echt uit. Soepkip is iets krachtiger maar duurt ook langer eer het gaar is.
Grote winterwortel in grove stukken , ui, rode peper ‘’haal wel de pitjes eruit, knoflook 3 teentjes, 1 paplepel  zout, stukje foelie, en een stukje gember niet te groot want er zit al een rode peper in, en verse peterselie. De verhouding is voor een pan van ongeveer 3 a 4 liter soep. ‘’Als het klaar is en het is ingekookt kun je het weer aanvullen met gekookt water tot je weer 3 liter hebt’’.
Dit laat je aan de kook komen en een paar uur trekken.
Als de kip gaar is haal je al de ingrediënten eruit en snij de kip in grove stukken, hak de peterselie fijn en doe de kip weer terug in de pan en strooi de peterselie erover.
Dan is de kippensoep klaar voor gebruik en kun je er een paar dagen van eten.
Het is een oud recept en werkt supergoed voor jong en oud.

Het lichaam vraagt om gezonde en krachtige voedingstoffen en zeker in de Herfst en in de Winter. Houdt je lichaam krachtig en eet voeding waar veel vit C inzit en ga ook de natuur in waar je je kan verbinden met de elementen.
Het lichaam heeft zuurstof nodig ga dus ook naar buiten als het wat minder weer is zodat je lichaam kan wennen aan de temperatuurverschillen.
Neem de tijd om jezelf regelmatig terug te trekken uit de hectiek van de dag en mediteer of bouw rustmomenten in.
Je lichaam zal je dankbaar zijn. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam.
Maak je niet te veel zorgen ook al zijn er momenten in je leven waarin je het even niet meer ziet zitten. Veel van de dingen waar je jezelf druk om maakt gaan niet door of lopen goed af.

De herfst begint met afbraakprocessen in de natuur en dat voelen wij ook in het lichaam.
Daarom is het van belang om goed voor je longen en je nieren te zorgen.
Geef angsten geen voeding ‘’Nieren’’ en doe trouw je ademhaling oefeningen ‘’Longen’’  en geef jezelf een beetje meer ruimte. Probeer meer te relativeren, meestal is het niet eens de moeite waard om je zo druk over te maken. Meeleven is prima  maar ga niet al het leed van de wereld op je schouders dragen want daar zijn ze echt niet breed genoeg voor.

En wat ook belangrijk is, ga op tijd naar je mandje want de uren  die je vóór 12 uur slaapt tellen dubbel. Op deze manier kan ook de energie in het lichaam  afgevoerd worden en werk je mee aan de kringloop van het leven.
Beetje meer zorg voor jezelf , je huis op tijd luchten , gezonde verse voeding en Rust, Regelmaat en Reinheid.  Zo kom je de aankomende maanden wel door.
Wees lief voor jezelf, en wil je meer weten of heb je hier vragen over dan kun je mij altijd bereiken bij
Paragnost-Eddie  Box-68 Elisa-Lis

Warme groet,
Elisa-Lis